بادام درختی (Almond) که به ارژن نیز مشهور است، به دو صورت بادام تلخ (Bitter Almond) و بادام شیرین (SweetAlmond) در طبیعت وجود دارد. بادامِ درختی طبعی گرم و تر داشته و از مواد معدنی، ویتامین و دیگر مواد مغذی فراوانی تشکیل شده است. ترکیبات و ارزش غذایی بالای بادام درختی باعث شده که مصرف آن علاوه بر تأمین سلامتی و شادابی بدن انسان، در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها مفید باشد.
بادام شیرین به دو شکل خام و بو داده به عنوان آجیل مصرف میشود. همچنین نوع خام آن برای تهیه آرد، روغن، سس سالاد، کره و شیر به کار برده میشود.
جالب است که حدود ۵۰ تا ۵۵ درصد از بادام شیرین و ۴۰ تا ۴۵ درصد بادام تلخ را روغن تشکیل میدهد. این روغن نه تنها مضر نبوده بلکه خواص درمانی زیادی داشته و در لوسیونها و کرمهای آرایشی جایگاه ویژهای دارا است. علاوه بر این ۲۵ درصد بادامِ درختی شامل یک مواد سفیدهای و دپاستازی به نام امولسین، صمغ، قند، موسیلار و مواد معدنی است.
یکی از مواد تشکیلدهنده بادامِ درختی اسیدفولیک است. اسیدفولیک جهت ساخت و نگهداری سلولها نقش اساسی دارد. همچنین به منظور تکامل جنین، رشد طناب نخاعی و مغز جنین وجود این ماده بسیار مهم است. بنابراین بدن زنان باردار و شیرده به مقادیر بیشتری اسیدفولیک نیاز دارد. از این رو به علت وجود اسیدفولیک فراوان در بادامِ درختی برای آنها بیش از سایرین توصیه میشود.
از طرفی دیگر بادامِ منبع فیبر و پروتئین بوده که در رفع یبوست و افزایش انرژی در زنان باردار مؤثر است. همچنین کلسیم و پتاسیم در بادامِ درختی از فشارخون بالا در بارداری جلوگیری کرده و خطر پره اکلامپسی را در این دوران کاهش میدهد.
بادامِ درختی از جمله موادی است که میتواند به عنوان یک میان وعده سالم برای کودکان استفاده شود. چراکه فسفر موجود در آن سبب تقویت استخوانهای آنها شده و پوسیدگی دندان و پوکی استخوان را در آینده کاهش میدهد. در ضمن مقادیر قابلتوجه فلزات قلیایی در بادامِ درختی، سیستم ایمنی کودکان را تقویت مینماید و سبب انرژیزایی در بدن آنها میشود.
مطالعات انجام شده بر روی مصرفکنندگان بادامِ درختی نشان داده افرادی که در هفته حداقل دو بار آجیل میخورند، نسبت به سایرین بیشتر وزن کم کرده و چربی دور شکم بیشتری از دست میدهند. دلیل این امر به علت فیبر و پروتئین موجود در بادامِ درختی است که در کاهش وزن نقش مهمی دارند. از طرفی کالری و روغن بالای بادام نه تنها چاقکننده نبوده بلکه با از بین بردن اشتها، میل به غذا خوردن را کم میکند.
البته افرادی هم که به دنبال افزایش وزن و چاقی هستند، میتوانند با مصرف بیشتر بادام در طول روز انرژی بیشتری به دست آورده و به وزن ایدهآل خود برسند.
بادام و سایر آجیل ها جزو مواد غذایی پر کالری محسوب می شوند به طوری که تنها یک مشت کوچک بادام حاوی 161 کالری می باشد.
با این حال توجه داشته باشید بدن ما 10 تا 15 درصد کالری بادام را جذب نمی کند زیرا برخی چربی های موجود در بادام توسط آنزیم های گوارشی ما هضم نمی شوند.
یک مشت کوچک بادام (28 گرم) دارای 6 گرم کربوهیدرات است که تنها 2.5 گرم آن به صورت کربوهیدرات قابل هضم در بدن می باشد.
یک مشت بادام (28 گرم) حاوی 1.2 گرم قند می باشد که بیشتر آن به شکل ساکارز می باشد.
به طور کلی آجیل ها از جمله بادام کم کربوهیدرات اما سرشار از فیبر هستند که تاثیر خوبی در سیری طولانی مدت بدن داشته و مصرف کالری روزانه را کاهش می دهد.
یک مشت بادام (28 گرم) 3.5 گرم فیبر دارد که 15 درصد نیاز روزانه بدن به این ماده را برطرف می کند.
بادام از خوراکی های دارای پروتئین بالا است که در کنار فیبر فراوان موجود در آن به کاهش گرسنگی در طول روز کمک می کند.
یک مشت بادام (28 گرم) حاوی 5.9 گرم پروتئین می باشد.
یک مشت بادام (28 گرم) حاوی 75.3 میلی گرم کلسیم است که حدود 8 درصد نیاز روزانه بدن به این ماده معدنی را برطرف می کند.
لازم به ذکر است اسید فیتیک فراوان موجود در بادام – نوعی آنتی اکسیدان قوی – باعث کاهش جذب مواد معدنی همچون کلسیم، آهن و روی بادام توسط بدن می شود.
ویتامین E از ویتامین های موجود در بادام است، در واقع می توان گفت بادام یکی از بهترین منابع ویتامین E در جهان محسوب می شود که یک مشت از آن (28 گرم) 36 درصد نیاز روزانه بدن به این ویتامین را برطرف می کند.
بادام همچنین حاوی مقادیر خوب مس، منیزیم، فسفر و منگنز می باشد که همگی از مواد معدنی مهم برای سلامتی بدن هستند.
این آجیل مغذی منبع عالی آنتی اکسیدان ها نیز محسوب می شود، اگرچه مقادیر زیادی از آن ها در لایه قهوه ای پوست این آجیل متمرکز شده اند، به همین دلیل بادام های بدون پوست بخشی از فواید خود را از دست داده اند.
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *