مغز ها و آجیل یک خوراکی طبیعی ارزشمند هستند که طبیعت به وسیله آنها به ما یادآوری می کند که تمام چیزهای خوب لازم نیست جثه ی بزرگی داشته باشند و چیزهای خوب کوچکی مثل آجیل هم وجود دارد. دانه های کوچکی که نه تنها دارای ترکیباتی هستند که سلامت قلب را تامین می کنند که سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی خاص و مفیدی هستند که برای بدن لازم و ضروری می باشد.
آجیل سلامت یک ترکیب عالی از مجموعه ای از مغزها و دانه های خوش طعمی ست که به طور منحصر به فردی بر روی سلامت ما تاثیر گذاشته و بدنی سالمی را برای ما به ارمغان می آورد.
به دلیل اینکه مغزها سرشار از کالری هستند، بسیار مهم است تا در زمان مصرف تنقلات پرکالری ای مثل مغزها میزان پروتئین ورودی به بدنتان را کنترل کنید. از این رو بهتر است دانه هایی را انتخاب کنید که نه تنها کالری کمتری دارند بلکه دارای پروتئین بیشتری هستند تا میزان کالری ورودی را در رژیم غذایی تان متعادل تر شود. آجیل سلامت یکی از تنقلات سالمی است که بالانس کالری را در رژیم شما ایجاد خواهد کرد. در ادامه ترکیبات آجیل سلامت همراه با خواص آن را بررسی خواهیم کرد.
همه ی ما کنجد را به عنوان یک چاشنی فوق الهاده برای غذاها ها مختلف و یا حتی خوراکی های روزانه مثل نان می شناسیم اما این دانه ی کوچک در طب سنتی ایران جایگاه ویژه ای داشته و برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. کنجد به دلیل داشتن منیزیم از ابتلا به دیابت جلوگیری می کند همچنین به دلیل داشتن آهن برا درمان کم خونی مناسب بوده و به خاطر وجود آنتی اکسیدان و چربی های غیر اشباع نه تنها سلامت قلب را تضمین می کند که از بروز سرطان هم پیشگیری می کند. فیبر کنجد نه تنها باعث بهبود کارکرد دستگاه گوارش می شود که برای رژیم ها لاغری نیز یک انتخاب عالی ست چراکه اشتهای کاذب را در افراد چاق از بین می برد. جالب است بدانید که کنجد بیشتر در غذاهای آسیایی و خاورمیانه استفاده می شود و یکی از قدیمی ترین چاشنی های شناخته شده ای محسوب می شود که قدمت آن به ۱۶۰۰ سال پیش از میلاد بر می گردد.
شاهدانه یکی از قدیمی ترین دانه هایی ست که بشر آن را کشف نمود و مصرف آن قدمت زیادی دارد اما امروزه با وجود اینکه در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود و خواص بسیار زیادی دارد اما کمتر مورد مصرف بوده و جایی در آجیل های مخلوط ندارد. این دانه ی ریز و کوچک خواص بسیاری برای زنان باردار دارد. در دوران بارداری از شاهدانه برای پیشگیری و درمان استفراغ شدید و حال تهوع استفاده می کنند و به دلیل خواص ضد دردی که دارد یک گزینه ی عالی برای بهبود درد های بعد از زایمان است. این دانه نه تنها سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند که از ابتلا به بیماری های ناعلاجی مثل سرطان، بیماری های قلبی و قند خون نیز جلوگیری می کند. به غیر از این، شاهدانه دارای فیبر محلول و نامحلول بوده و باعث بهبود کارکرد دستگاه گوارش و لاغری می شود.
دانه ی سویا یکی از غذاهای اصلی دنیاست که میلیون ها نفر را سیر می کند. این دانه بومی شرق آسیاست. میزان پروتئین این دانه دوبرابر و درصد روغن آن از دیگر دانه های رایج کمتر است. سویا به دلیل پروتئین سرشارش همان غذایی ست که توسط گیاه خواران به جای گوشت استفاده می شود. اضافه کردن سویا به رژیم غذایی می تواند تأثیرات مثبتی بر روی سلامتی داشته باشد. پروتئین داخل سویا قابلیت این را دارد که سلامت قلب را تامین و کلسترول خون و فشار خون بالا را کاهش دهد. از جمله خواص سویا برای زنان می توان به کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و همچنین کاهش اثرات سوء یائسگی مثل گرگرفتگی و تغییرات خلقی را از بین می برد علاوه بر این در دوران قاعدگی درد های پستان را از بین می برد. از طرفی یک منبع سرشار از آهن بوده برای زنان و دخترانی که از کم خونی و فقر آهن رنج می برند یک انتخاب عالی ست.
مغز تخم کدو یک منبع عالی از چربی های سالم و املاح معدنی مورد نیاز بدن مثل منیزیم است. منیزیم فشار خون را کاهش داده و ریسک ابتلا به بیماری ها قلبی را کاهش می دهد علاوه بر این سطح قند خون را در بیماران دیابتیی تنظیم می کند. به غیر از این دانه به دلیل وجود آهن برای کم خونی مناسب است و به دلیل وجود زینک و مس برای پوست و مو بسیار مفید است. از دیگر خواص آن می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به انواع سرطان ها، بهبود خلق و افزایش انرژی بدن اشاره کرد. خوشبختانه در بین ما ایرانی ها مصرف تخم کدو به غیر از آجیل سلامت رواج دارد و بسیاری از ما این تخمه را در بین آجیل ها مخلوط و یا حتی به تنهایی مصرف می کنیم. عدس: عدس یکی دیگر از گیاهانی ست که سرشار از پروتئین گیاهی ست و علاوه بر این یک منبع عالی از ویتامین ها و املاح معدنی می باشد که تاثیر بسزایی بر روی دستگاه گوارش، سلامت قلب، کاهش فشار خون و تنظیم قند خون داشته و از اصلی ترین خواص آن می توان به درمان کم خونی اشاره کرد چراکه عدس به دلیل داشتن آهن زیادش یکی از مواد غذایی خون ساز شناخته شده و حتی از ابتلا به آن نیز جلو گیری می کند.
آجیلها منبع عالی آنتیاکسیدان هستند. آنتیاکسیدانهایی مانند پلیفنولها در آجیلها میتوانند با فشار ناشی از رادیکالهای آزاد مقابله کنند. رادیکالهای آزاد مولکولهای ناپایداری هستند که ممکن است باعث آسیب سلولی شده و خطر ابتلا به بیماری را افزایش دهند.
در نتیجه یک مطالعه مشخص شد که گردو ظرفیت بالاتری نسبت به ماهی برای مقابله با رادیکالهای آزاد دارد. این پژوهش نشان میدهد که آنتیاکسیدانهای موجود در گردو و بادام میتوانند از آسیب چربیهای ظریف در سلولهای شما محافظت کنند.
در یک پژوهش شامل 13نفر، خوردن گردو یا بادام سطح پلیفنول را افزایش داد و آسیبهای اکسیدانها را در مقایسه با یک غذای کنترلی، کاهش زیادی داد. یک پژوهش دیگر متوجه شد که 2-8 ساعت پس از مصرف گردو، مصرفکنندگان یک کاهش 26-33٪ در کلسترول LDL اکسید شده داشتند که یک عامل خطر در بیماری قلبی است.
اگرچه مطالعات در افراد مسنتر و افرادی که سندروم متابولیک داشتند نشان دادکه گردو و بادام هندی اثر زیادی روی ظرفیت آنتیاکسیدانها نداشته است ولی دیگر نشانهها بهتر شدند.
اگرچه آجیلها به عنوان یک غذای پرکالری شناخته میشوند، پژوهشها نشان میدهد که ممکن است به کاهش وزن کمک کنند. یک پژوهش بزرگ که اثرات رژیم مدیترانهای را بررسی میکرد متوجه شد که افرادی که آجیل خوردند، به طول متوسط 2 اینچ (5سانتیمتر) از دور کمر آنها کوچکتر شد و این مقدار بسیار بیشتر از کسانی بود که روغن زیتون مصرف میکردند.
در پژوهشهای کنترلشده بارها نشان داده شده است که بادام بجای افزایش وزن، باعث کاهش وزن میشود. برخی مطالعات نشان میدهند که پسته نیز به کاهش وزن کمک میکند. در یک پژوهش روی زنان با اضافهوزن، آنهایی که بادام میخوردند حدود سه برابر وزن بیشتری از دست دادند و کاهش دور کمر بسیار بیشتری نسبت به گروه کنترل داشتند.
دیابت نوع 2 یک بیماری رایج است که بر روی صدها میلیون نفر در دنیا اثر میگذارد. سندروم متابولیک به دستهای از عوامل خطر میگویند که ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی، سکته قلبی و دیابت نوع 2 را افزایش دهند. بنابراین دیابت نوع 2 و سندروم متابولیک بهشدت به یکدیگر مرتبط هستند.
به طرز شگفتآوری، آجیلها ممکن است یکی از بهترین غذاها برای افراد با سندروم متابولیک و دیابت نوع 2 باشند. اول از همه، آجیلها کربوهیدرات پایین دارند و سطح قند خون را زیاد افزایش نمیدهند. بنابراین جایگزین کردن آجیلها بجای غذاهایی با سطح کربوهیدرات بالا میتواند به کاهش سطح قند خون منجر شود. پژوهشها نشان میدهد که خوردن آجیل ممکن است به کاهش اکسیدانها، فشار خون و دیگر نشانههای سلامت در افرادی با دیابت و سندروم متابولیک شوند.
آجیلها خواص ضدالتهابی قوی دارند. التهاب روش بدن شما برای دفاع از خود در برابر جراحت، باکتری و دیگر پاتوژنهای آسیبزاست. با این حال، التهاب طولانیمدت میتواند باعث آسیب به اعضای بدن و افزایش خطر ابتلا به بیماری شود. پژوهشها نشان میدهند که خوردن آجیلها ممکن است التهاب را کاهش داده و افزایش سن سالم را بهبود بخشد.
در یک پژوهش روی رژیم مدیترانهای، افرادی که رژیم آنها حاوی آجیل بود، کاهش 35٪ و 90٪ در مارکرهای التهابی CRP و IL-6 داشتند. به طور مشابه نشانه داده شده است که برخی آجیلها مانند پسته، گردو و بادام با التهاب در افراد سالم و افرادی که مشکلاتی مانند دیابت و یا بیماری کلیوی دارند میجنگند. با این حال، یک پژوهش روی مصرف بادام در بزرگسالان سالم، تفاوت کمی را بین گروه کنترل و افرادی که بادام مصرف کردند نشان میدهد. اگرچه مارکرهای التهابی در گروه دوم کاهش یافت.
هر چند که بادام زمینی هم نوعی حبوبات است اما در اجزای حبوباتی آجیل سلامت طبقه بندی نمی شود. عدس بو داده، کنجد بو داده و شاهدانه سه عضو اصلی حبوبات این آجیل می باشند. مانند سایر حبوبات، عدس خام حاوی نوعی پروتئین به نام لکتین است که بر خلاف پروتئین های دیگر، به دستگاه گوارش می چسبد می شود و در نتیجه واکنش های سمی مختلفی مانند استفراغ و اسهال را کاهش می دهند. لکتین ها به گرما حساس هستند و وقتی پخته می شوند به خوراک قابل هضم تری تجزیه می شوند.
دانه کنجد منبع غنی از چربی های سالم، پروتئین، ویتامین های گروه B، مواد معدنی، فیبر، آنتی اکسیدان ها و سایر ترکیبات گیاهی مفید است. تحقیقات ابتدایی نشان می دهد که کنجد احتمالا به کنترل قند خون، مبارزه با درد آرتروز و کاهش کلسترول کمک کند.
نام شما :*
ایمیل :
نظر شما : *