مصرف آجیل و مغز دانهها را میتوان به نوعی چالش و بحث تشبیه کرد. اضافه کردن آجیل به رژیم غذایی برخی افراد ایدئال است و از طرف پزشکان و متخصصان تغذیه توصیه میشود. ولی برای برخی دیگر از افراد این خوراکیها به عنوان بمب کالری شناخته میشوند و ممکن است افزایش وزن به همراه داشته باشند. از آنجایی که مغز دانهها و آجیل حاوی میزان زیادی چربی هستند، مصرف بیش از حد آنها میتواند موجب افزایش وزن و چاقی شود. ولی اگر مغز دانهها را به مقدار معمول و متوسط مصرف کنید، میتوانید از خواص آجیل بهرهمند شوید زیرا مواد مغذی بسیاری دارند.
در سالهای اخیر مصرف آجیل به عنوان میان وعده سالم توصیه شده است تا اشتها و هوس خوردن مواد غذایی ناسالم و مضر را کاهش دهد. علاوه بر این مغز دانهها و خشکبار مزایای دیگری نیز دارند که ارزش اضافه کردن آنها به برنامه غذایی را توجیه میکند. کدام خواص آجیل باعث سالم بودنشان میشود؟ چرا این خوراکی را به عنوان ماده غذایی ارزشمند میشناسند؟
مغز دانهها مواد غذایی پر کالری هستند و منبع مفیدی از مواد مغذی به شمار میروند که میتوانند سلامت جسم و ذهن را تقویت کنند. برای مصرف آجیل مطمئن شوید که شور و نمکی، بو داده یا پخته شده نباشند. مصرف مغز دانهها به صورت خام است که میتواند ارزش غذایی مورد انتظار را وارد بدن شما کند تا از خواص آجیل بهره ببرید.
اسید چرب امگا 3 چربی تک غیراشباع و چربی چند غیراشباع فیبر غذایی ویتامین آ، ب و ای مواد معدنی (پتاسیم، منیزیم، کلسیم و آهن) استرولهای گیاهی آرجنین
آجیل انواع گوناگون دارد و در طول زمان، بسته به تقسیمبندیهای مختلف نامهای مختلف گرفته است. بهصورت کلی آجیل را میتوان برحسب خامبودن یا بودادهبودن، کارکرد و برحسب ترکیبات تقسیمبندی کرد.
آجیل خام، در مقایسه با آجیل بوداده، خواص بیشتری دارد. مواد معدنی، چربی، ویتامین و دیگر مواد مفید در آجیل خام حفظ میشود و همچنین نمک یا شکر خواص آن را از بین نمیبرد. آجیل بوداده، بسته به میزان بودادگی، خواص خود را از دست میدهد.
جدای از خواص و فواید آجیل، این خوردنی در طول زمان بهمناسبتهای مختلفی مصرف شده و کارکردهای مختلفی پیدا کرده است. آجیل جزو خوردنیهای پروپاقرص مراسم شادی است؛ برای همین دو نوع آشنای آجیل برحسب کارکرد آجیل شب عید و آجیل شب یلداست. همچنین بهمرور زمان آجیل برای مراسم مذهبی هم به کار رفته است؛ آجیل مشکلگشا نوع آشنای این دسته است.
آجیل از نظر ترکیبات دو نوع اصلی دارد؛ آجیل شور و آجیل شیرین. هر یک از این دو نوع آجیل کاربرد متفاوتی دارند و البته خواص و فواید آجیل شور و شیرین هم متفاوت است. آجیل شیرین بیشتر در فصلهای سرد سال مصرف میشود و آجیل شور که عمومیت بیشتری هم دارد آجیل آشنای شب عید است.
جدای از فصل و مناسبت، آجیل شور و اجیل شیرین برای همهی افراد مناسب نیست. کسانیکه بیماریهای قلبی و عروقی دارند، حتی با وجود خواص و فواید آجیل، نباید نوع شور آن را مصرف کنند. آجیل شور بهدلیل بودادن و نمکسودشدن میتواند کلسترول و فشارخون این افراد را بالا ببرد. همچنین کسانی که بیماریهای کلیوی دارند نباید به سراغ مصرف آجیل شور بروند. آجیل شیرین نیز، علاوه بر مضربودن برای بیماران کلیوی، برای افرادی که از انواع دیابت رنج میبرند مضر است.
قبل از هر چیز باید حواستان باشد وقتی از خواص و فواید آجیل صحبت میشود، منظور آجیل تازهای است که بهصورت روزانه بو داده شود. نهتنها هر قدر آجیل تازهتر و بودادن آن روزانه باشد بهتر است، کهنهبودن آجیل یا درستنبودن بستهبندی آن مضرات بسیار دارد و میتواند کاملاً سرطانزا باشد.
- مواد معدنی، ازجمله منیزیم، کلسیم، پتاسیم، سدیم، سلنیوم و غیره. - ویتامین، ازجمله ویتامینهای گروه B، ویتامین C، ویتامینهای A و E و D و غیره. - فیبر - چربی غیراشباع - مواد آنتیاکسیدانی
- آجیل و جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی - فشار خون - جلوگیری از سرطانهای مختلف، ازجمله سرطان دستگاه گوارش و سرطان پروستات - تامین مواد معدنی - کمک به دستگاه گوارش - محافظت از پوست و مو - تعادل هورمونی - جلوگیری از دیابت نوع ۲ - مناسب برای همهی بیماران دیابتی - تقویت قلب - جلوگیری از پوکی استخوان - منبعی برای تأمین ویتامینها - برطرفکنندهی نیاز به چربی - خواص و فواید آجیل و خشکبار - خواص آجیل برای پوست؛ آجیل، سرشار از مواد معدنی
آجیل سرشار از مواد معدنی است. مصرف چند عدد از هر یک از انواع آجیلها میتواند نیاز عمومی بدن ما به مواد معدنی را برطرف کند. شما میتوانید با خوردن چند حبه بادام و گردو نیاز روزانهی بدنتان را به منیزیم و کلسیم و فسفر را تأمین کنید. انواع آجیل مواد معدنی بسیاری را در خود جای دادهاند؛ برخی از آنها بیشتر و برخی کمتر.
در این میان بادام هندی سلنیوم بالایی دارد و ضد سرطان پروستات است؛ تخم کدو هم بهدلیل میزان بالای سلنیوماش همین کارکرد را بر عهده دارد.
آجیل آنتیاکسیدان است و میتواند در جلوگیری از بروز سرطان نقش بسیاری ایفا کند. آنتیاکسیدانها معمولاً در مواد غذایی روزانهی ما غایب هستند و ما باید با مصرف موادی که آنتیاکسیدان دارند این مواد را به برنامهی غذاییمان اضافه کنیم.
فیبر مادهای حیاتی برای دستگاه گوارش محسوب میشود. نبود این ماده در برنامهی روزانه غذایی ما میتواند به بیماریهای گوارشی، یبوست و انواع سرطانهای دستگاه هاضمه بینجامد. آجیل مادهی غذایی مناسبی برای جبران فیبر مواد غذایی روزانه است؛ مخصوصاً اگر خام یا کمتربوداده باشد.
آجیل چربی غیراشباع دارد و بههمین دلیل منبع بسیار مناسبی برای تأمین چربی بدن محسوب میشود. چربی آجیل یا از نوع چربی تک غیراشباع (MUFA) است یا از نوع چربی چند غیراشباع (PUFA). این نوع چربیها، نهفقط برای هضمشدن کبد را درگیر نمیکنند، به تولید چربیهای مضر در بدن، مانند چربی شکمی، نمیانجامند.
امگا۳ ازجمله چربیهایی است که جزو چند غیراشباعها محسوب میشود. امگا۳ از بروز دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و عروقی جلوگیری میکند، کلسترول را تنظیم میکند و ضد سرطان است. آجیل معدنی بسیار غنی برای جذب امگا۳ محسوب میشود. بسیاری از آجیلها مقدار زیادی امگا۳ دارند؛ مثلاً هر سه عدد گردو بهاندازی ۲۰۰ گرم گوشت ماهی امگا۳ دارند.
نام شما :* !!!
ایمیل :
نظر شما : * !!!