پسته یکی از اعضای مهم و ثابت آجیل ایرانی است که میزان پتاسیم آن با این جثه کوچک برابر با پتاسیم پرتقال است و به علت داشتن مواد مغذی از اهمیت بسیاری برخوردار است. استان کرمان و شهرستان رفسنجان، مراکز اصلی تولید پسته در ایران بشمار می آیند. پسته،عضو ثابت آجیل با وجود جثه کوچک خود سرشار از منابع مفید و مغذی برای سلامتی انسان است
آجیلها در حالت کلی به دو صورت زیر تقسیمبندی میشوند:
چنانچه هر نوع از مواد آجیل که بیشتر شامل مغزهای پسته، بادام و انواع تخمهها هستند، را بدون حرارت دادن و یا افزودن مادهای دیگر مصرف کرد، آجیل خام را تشکیل میدهند. این نوع آجیلها از لحاظ بهداشتی و مفید بودن برای بدن بهتر هستند و در ضمن راحتتر میتوان نو یا کهنه بودن آنها را تشخیص داد. زیرا سم سیاه رنگی که بر روی آجیل کهنه قرار دارد مشخص بوده و با حرارت یا رنگ کردن از بین نمیرود.
در این نوع آجیلها توسط حرارت خشک، طعم و عطر بهتری پیدا میکنند. نکته مهم در این نوع آجیلها نحوه حرارت دادن آنها است زیرا که دمای بالا و نامناسب سبب از بین رفتن مواد مغذی و کاهش ویتامینهای حساس به گرما نظیر ویتامین C و B1 در آجیلها میشود.
همچنین با اینکه چربی موجود در آجیلها در مقابل حرارت مقاوم بوده اما در صورتی که از حرارت نامناسب استفاده شود، شروع به تجزیه و سیاه شدن همراه با بوی تندی میکند که ناشی از تشکیل مواد سمی در آجیلها است. بنابراین اطمینان از سلامت آجیل بو داده سختتر است. چون که کهنگی آجیلها را میتوان با بو دادن مخفی نگه داشت.
چهار نوع پسته در ایران تولید می شود :فندقی، کله قوچی، اکبری و احمد آقایی
برای تهیه آجیل شب عید فروشندگان و کارخانههای صنایع غذایی با ترکیب انواع دانهها و میوههای خشک بستههای آجیل متنوعی تهیه و برای عرضه در بازار شب عید آماده میکنند که اغلب در یکی از دستههای زیر قرار میگیرند:
- آجیل شور
- آجیل شیرین
- آجیل چهار مغز
- آجیل مشکلگشا
- مخلوط دلخواه
- آجیل وارداتی
۲۸ گرم پسته حاوی مقدار خوبی فیبر، پروتئین، پتاسیم، زینک (روی)، فسفر، ویتامین B6 و منگنز است. پسته در میان تمام مغزها بیشترین میزان آنتیاکسیدانها را دارد. در ادامه خواص پسته برای سلامتی بدن را بررسی میکنیم.
فیبر موجود در پسته به هضم و پیشگیری از یبوست کمک میکند. باکتریهای روده فیبر را تخمیر کرده و اسیدهای چرب با زنجیرهی کوتاه تولید میکنند که خواص مختلفی برای سلامتی دارند. این چربیها از سرطان رودهی بزرگ پیشگیری میکنند و سلامت کلی دستگاه گوارش را بهبود میبخشند. بوتیرات یک اسید چرب با زنجیرهی کوتاه مفید است که مصرف آن تعداد باکتریهای مفید موجود در روده را افزایش میدهد.
تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که پسته ممکن است از طریق افزایش سطح چربیهای مفید برای قلب، به پیشگیری از بیماریهای قلبی کمک کند. علاوه بر این میتواند سطح کلسترول بد یا همان LDL را کاهش دهد و احتمال ابتلا به بیماری عروق کرونر قلب را کم کند.
پسته سطح لیپوپروتئینها را پایین میآورد که عامل خطر بیماری قلبی به شمار میروند. نشان داده شده که مصرف پسته فشار خون را کاهش میدهد. پسته حاوی نوعی اسید آمینه به نام آرژنین است که نشان داده شده در کاهش فشار خون اثرگذار است.
مطالعات به این نتیجه رسیدهاند که مصرف پسته منجر به کاهش سطح گلوکز خون میشود. پسته همچنین سطح پپتید ۱ را افزایش میدهد که هورمونی است که سطح گلوکز را در افراد مبتلا به دیابت تنظیم میکند. یک مطالعهی ایرانی به این نتیجه رسید که مصرف پسته اثرات مثبتی روی فشار خون، التهاب و اضافه وزن افراد مبتلا به دیابت دارد.
زنان باردار و شیرده میتوانند از خواص پسته بهره ببرند. پسته مواد مغذی مختلفی دارد و مصرف آن در دوران بارداری مهم است. مطالعات نشان میدهند دنبال کردن رژیم غذایی حاوی پسته میتواند برای زنان باردار کمککننده باشد.
پسته به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، ممکن است برای زنان شیرده مفید باشد. مادران شیرده میتوانند برای بهره بردن از خواص پسته، آن را بهعنوان میان وعده نوش جان کنند.
ترکیبات بیواکتیو موجود در پسته ممکن است به مبارزه با التهاب کمک کنند. علاوه بر این پسته غنی از اسیدهای چرب تک غیراشباع است. بعضی از افراد باور دارند این نوع چربیها ممکن است در مبارزه با التهاب مفید باشند. هرچند به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
پسته سرشار از لوتئین و زیگزانتین است. لوتئین و زیگزانتین در قرنیهی انسانها یافت میشوند. مصرف کافی این آنتیاکسیدانها از مشکلاتی مانند آب مروارید و تباهی لکهی زرد در اثر افزایش سن پیشگیری میکند.
اگرچه این میوه کوچک است و به ظاهر شاید ارزش غذایی چندانی نداشته باشد، اما این تصور، به شدت اشتباه و غلط است. خواص پسته؛ فراوان تر از آن چیزی است که حتی فکرش را کنید.
این خواص از هزاران سال پیش شناخته شده بودند؛ زیر در دوره باستان، این مغز را خونساز، حیاتبخش و هوشافزای خواندهاند. البته باید توجه داشته باشید که مقادیر زیر، مربوط به محصول خام است و ممکن در نوع خشک، از چیزی که ذکر کردهایم، بسیار کمتر باشد.
کربوهیدرات حدود 27.5 گرم قند حدود 7.6 گرم فیبر حدود 10.3 گرم چربی حدود 45.3 گرم چربی اشباع حدود 5.5 گرم پروتئین حدود 10 گرم آهن کلسیم منیزیم فسفر پتاسیم روی
ویتامین ب1، ب2، ب3 و ب6 اسید فولیک ویتامین سی ویتامین دی ویتامین کا ویتامین ای
در طب سنتی، خواص زیر را برای این محصول، برشمردهاند:
- به علت اینکه میزان آهن در آن بالاست، از همین روی برای کمخونی بسیار مفید است. - از این محصول برای باز کردن مجاری کبد، استفادهی فراوان میشود. - باز کنندهی مغز و ذهن است و هوش را افزایش میدهد. - برای آرامش و تسکین قلب و اعصاب، بینظیر است. - سرفه را درمان میکند و اسهال را بهبود میبخشد.
خرید آجیل و خشکبار نیاز بهدقت فراوان دارد زیرا تازگی و مرغوبیت آنها بسیار پراهمیت است. با خرید آنلاین آجیل، خشکبار و میوههای خشک در وقت خود صرفهجویی کنید و در کوتاهترین زمان سفارشهای خود را تحویل بگیرید. فروشگاه اینترنتی آجیل کام بهترین و تازهترین آجیل و خشکبار را گردآوری کرده است تا همهی افراد بتوانند یک خرید آنلاین مطمئن را تجربه کنند.
نام شما :* !!!
ایمیل :
نظر شما : * !!!