پستهها، مغزهای مقوی روغنی، البته بدون اسیدهای چرب مضر هستند. هر چقدر که پستهها چربتر باشند، لذیذتر میشوند. اگرچه در حال حاضر در هر گوشهی دنیا در تلاش هستند تا پسته پرورش دهند، اما هیچ کجا پستهای به خوش طعمی پسته ایرانی وجود ندارد. علت اصلی خوشمزه بودن پسته ایرانی نسبت به سایر پستههای جهان، نوع خاک و آب و هوا است.
باغهای پسته ایرانی در ارتفاعی بیش از 700 تا 2000 متر از سطح دریا قرار دارند، این موقعیت مکانی تفاوت فراوانی در میزان فشار هوا، دما و میزان رطوبت ایجاد کرده است. به این ترتیب با وجود حداقل رطوبت و فشار هوا و همینطور دمای بالا و نوع خاک دقیقا محیطی دلخواه پرورش پسته مرغوب ایجاد میشود که در کمتر جای جهان تمامی این شرایط یکجا مهیا است. تحت این شرایط و امکانات است که پسته دامغان به مغز شیرین و چربش مشهور است. پسته قزوین بخاطر ظاهر زیبا و مغز زمردینش زبانزد است و پسته رفسنجان و کرمان هم که نیازی به معرفی ندارند، آنها بخاطر ظاهر و طعم دلچسبشان جهانی هستند. هرچند که درختان پسته، تقریبا گیاهانی سازگاری هستند و در خاک حاصلخیز و دمای پایین رشد میکنند اما این شرایط برای کشت پستهی معمولی است نه یک پسته خاص و ویژه مثل پسته ایرانی. همانطور که میدانید به تلاش بیوقفهی ویلیام وایت هاوس کشاورز حرفهای آمریکایی و بهرهمندی از بذرهای ایرانی، بساط کشت و پرورش پسته کالیفرنیایی در سطح وسیعی انجام شد، به طوریکه بازار جهان را در دست گرفته است. اما باز به مرغوبیت پستههای اصیلی که در خاک ایران رشد میکنند، نمیرسد. با گذر زمان، همچنان هیچ نژاد پستهای نتوانسته است جایگاه پسته ایرانی را از نظر مرغوبیت در ظاهر و طعم بگیرد. بنابراین نحوهی تشخیص پسته مرغوب ایرانی از خارجی برای پسته خورهای حرفهای باید کار راحتی باشد.
پستهها انواع مختلفی دارند، اگر بخواهیم خوشمزهترین آنها را براساس دستهبندی پستههای صادراتی: پسته اوحدی (پسته فندقی)، پسته کله قوچی، پسته احمدآقایی، پسته اکبری معرفی کنیم، باید خدمتتان عرض شود که پسته اکبری همه جوره بینظیرترین آنها است. نحوهی تشخیص پسته اکبری مرغوب تقریبا کار سادهای است چون این نوع پسته از نظر ظاهری بسیار شاخص است.
پسته احمد آقایی هم از لحاظ ظاهری، بادامی شکل و کشیده و به قولی کاملا مجلسی است، مغز خوشرنگ (به رنگ قرمز ارغوانی) دارد و از لحاظ طعم و عطر نیز با داشتن چربی زیاد، با روح و روان انسان بازی میکند. در کل، پستههای ایرانی حتی اگر جزو این دستههای اصلی و صادراتی قرار نگیرند، آنقدر خوشمزه هستند که جایگاهشان تاکنون در جهان محفوظ مانده و حتی پسته کالیفرنیایی نیز نتوانسته به مقام پسته رفسنجان ایرانی دست پیدا کند.
از مهمترین ویژگی پسته مرغوب، ظاهر آن است. خوشبختانه هنوز پسته تراریخته در بازار نیست بنابراین با خیالی آسوده میتوان آنها را از لحاظ ظاهر تشخیص داد. خب، در بررسی ظاهری البته در پسته خام، دقت داشته باشید که پوسته رویی پسته به رنگ استخوانی و بدون لکه باشد. همینطور میزان شکاف پسته باید در حد معمولی باشد، نه بیش از حد بسته که نشان دهندهی نارس بودن آن است و نه بیش از حد باز که مغز پسته در آن لق بخورد و نشان دهد که پسته آبخندان است.
مغز پسته هر چقدر به رنگ زرد یا به رنگ سبز تیره نزدیکتر باشد خوشمزهتر است. البته برخی از گونههای پسته مثل پسته احمد آقایی پوسته نرم رویی مغز، به رنگ ارغوانی است که در زیر آن سبز زمردی میدرخشد. دقت کنید که مغز پسته سرحال باشد یعنی نه چروکیده و رنگ پریده و نه نرم و کپک زده. اگر نرم باشد یعنی زیاد رطوبت دیده است.
احتمالا اولین روشی که برای تشخیص خوردنیها به ذهن هر کسی میرسد تست کردن آن است. خوب تست کردن آجیل هم روش خوبی است اما کار ساز نیست. اول اینکه آنها دانههای فراوانی هستند که امکان تست کردن تک تکشان شدنی نیست و مورد بعدی این است که معمولا فروشندهها اجازه تست پسته را به خریدار نمیدهند. اما حالا اگر خوش شانس بودید و چنین شرایط برایتان فراهم شد، دقت کنید که پسته زیادی از حد طعم دار نشده باشد. مثلا خیلی شور یا خیلی تند نباشد که طعم اصلی را نتوان تشخیص داد.
به دلایل کاملا واضح بیشتر توصیه میشود که پسته خام تهیه کنید و اگر خیلی پستهشور و برشته دوست دارید در منزل آنها را طعم دار کنید. معمولا طعمدار کردن پستهها راه خوبی برای پنهان کردن ظاهر و طعم پستههای کهنهای است که بوی نا گرفتهاند. مثلا با کمی زعفران، آبلیمو، نمک، فلفل و یکسری ادویههای خوش عطر به راحتی پسته کهنه را بجای پسته تازه جا میزنند.
البته از حق نگذریم که پستههای شور و طعمدار حسابی چشمگیر هستند، که اگر کهنه هم باشند باز هم دل را نمیتوان راضی کرد که از خیر آنها بگذرد. اما حواستان باشد که پستهها بخاطر وجود پوسته استخوانی که دارند بهترین مکان جمع شدن قارچ به حساب میآیند و شاید به این بهانه بتوانید یک دله شده و از خِیر خرید پستههای خوشرنگ و لعابی که طعم اصلیشان در زیر این همه افزاینده مخفی شدهاند، بگذرید.
حال به قسمت مهم و اساسی در مورد تشخیص پسته مرغوب از پسته بی کیفیت میرسیم و شما با دانستن این نکات به راحتی میتوانید پسته خود را خریداری نمایید.
یکی از اصلیترین تفاوت پسته مرغوب با پسته بی کیفیت، تفاوت در تازگی آنها است. شما برای تازگی یک پسته میتوانید به طعم آن دقت نمایید. پسته تازه طعم تلخ یا نامطلوبی ندارد و همان طعمی را که از یک پسته مرغوب انتظار دارید، در اختیار شما قرار میدهد. همچنین پسته تازه رطوبت و نرمی خاصی دارد و در صورت مصرف، به راحتی جویده میشود. همیشه پیش از خرید پسته، چند دانه را به صورت امتحان برداشته و میل کنید. در صورتی که پسته دارای شرایط ذکر شده بود، خیالتان راحت باشد که پسته تازه است.
یکی دیگر از نکات مهم در مورد تشخیص پسته مرغوب، ظاهر آن است. شما با مشاهده پسته و از روی ظاهر آن، میتوانید تا حدودی به کیفیت آن پی ببرید. رنگ پوست پسته نباید تیره و کدر باشد و این نکته نشان میدهد که زمان زیادی از نگهداری آن میگذرد. همچنین پسته باید عاری از هرگونه سوراخ و کرم خوردگی باشد. در صورت مشاهده این ایرادات، از خرید پسته آن فروشگاه اجنتاب نمایید.
همانطور که توضیح داده شد، پسته آب خندان نمیتواند پسته با کیفیتی باشد و برخی به دلیل خندان بودن آن، سعی در فروش آن با قیمت های گزاف دارند. برای آنکه تشخیص دهید پسته به طور طبیعی خندان بوده است یا اینکه به صورت غیر طبیعی خندان شده است، کافی است پسته را در کنار گوش خود تکان دهید. اگر صدای تلق تلق شنیدید، مطمئن باشید که پسته به صورت آب خندان به این ظاهر در آمده است.
برخی دیگر از افراد سودجو برای پوشاندن این عیب، در هنگام طعم دار کردن پسته، از نشاسته استفاده میکنند تا مغز به پوست آن بچسبد و این صدا شنیده نشود. شما در این مواقع کافی است سعی کنید تا دو دهانه پوست پسته را به هم نزدیک نمایید. اگر این دو دهانه به یکدیگر نرسیدند، پسته به صورت طبیعی خندان بوده است ولی اگر به یکدیگر برسند، از روش آب خندان برای خندان کردن آن استفاده شده است.
این کار را برای هر نوع پسته ای میتوانید امتحان کنید. وقتی پسته به صورت بسته باشد، مسلما مغز های ریزتری دارند و فقط با آب خندان کردن آن، دهانه پسته باز میشود. در این صورت باز شدن دهانه به دلیل مغز پسته نیست و شما با نزدیک کردن دو دهانه به یکدیگر، میتوانید اطمینان حاصل نمایید که پسته آب خندان است یا خیر.
برای آنکه تشخیص دهیم در نگهداری پسته از قرص استفاده شده است یا خیر، ابتدا میتوانیم پسته را بو کنیم؛ زیرا معمولا پس از گذشت مدتی، پسته بوی قرص را به خود میگیرد و بدین شکل میتوان تشخیص داد که نگهداری پسته با قرص صورت گرفته است. همانطور که گفته شد، قرص ها را بین روزنامه میگذارند و داخل کیسه های پلاستیکی قرار میدهند. اگر در بین پسته ها یا اطراف آن، کیسه های پلاستیکی مشاهده نمودید، احتمالا از قرص برای نگهداری پسته استفاده شده است. در غیر اینصورت میتوانید اطمینان داشته باشید که از این لحاظ مشکلی وجود ندارد. افرادی که علاقه مند به مصرف پسته شور هستند، دوست ندارند که در فرآیند طعم دار کردن پسته، از رنگ های غیر طبیعی استفاده شود. فروشندگان پسته برای آنکه محصول خود از ظاهر زیبا و جذاب تری برخوردار باشد، اقدام به رنگ آمیزی پسته با رنگ های خوراکی غیر طبیعی میکنند که این اقدام، یک کار غیرقانونی محسوب میشود. همچنین برخی افراد برای آنکه عیب ها و ایرادات محصولات خود را بپوشانند، پسته را طعم دار کرده و از رنگ غیر طبیعی استفاده میکنند.
حال برای آنکه تشخیص دهیم پسته طعم داری که قصد خرید آن را داریم، حاوی مواد افزودنی و رنگ غیر طبیعی میباشد یا خیر، کافی است چند پسته را برداشته و در بین مشت خود فشار دهیم. اگر پس از مدت کوتاهی دست ما آغشته به رنگ شد، پسته رنگ شده است و در غیر این صورت، رنگ پسته طبیعی است.
روش دیگر برای شناسایی رنگ غیر مجاز پسته این است که تعدادی پسته را بر روی یک دستمال کمی مرطوب گذاشته و آن را بر روی دستمال بمالید. در صورت رنگی شدن دستمال، پسته دارای رنگ غیر طبیعی است.
خرید از فروشگاه های مطمئن میتواند به چند دلیل اهمیت داشته باشد. یکی آنکه این فروشگاه ها مشتریان بسیاری دارند و احتمالا محصولات آنان از جمله پسته، کیفیت بالایی دارد که افراد زیادی ترجیح میدهند خرید خود را از این فروشگاه انجام دهند. دلیل دوم این است که پسته این فروشگاه ها به دلیل حجم بالای فروش خود، زودتر به پایان میرسد و همواره پسته تازه در اختیار شما قرار میگیرد. خرید از فروشگاه های مطمئن و پرفروش میتواند برای افرادی که تجربه بالایی در خرید پسته ندارند، گزینه مناسبی باشد.
خرید آجیل و خشکبار نیاز بهدقت فراوان دارد زیرا تازگی و مرغوبیت آنها بسیار پراهمیت است. با خرید آنلاین آجیل، خشکبار و میوههای خشک در وقت خود صرفهجویی کنید و در کوتاهترین زمان سفارشهای خود را تحویل بگیرید. فروشگاه اینترنتی آجیل کام بهترین و تازهترین آجیل و خشکبار را گردآوری کرده است تا همهی افراد بتوانند یک خرید آنلاین مطمئن را تجربه کنند.
نام شما :* !!!
ایمیل :
نظر شما : * !!!